Geluid en Video

Videomontage

Professionals gebruiken twee programma's: Avid's Media Composer (zowel OSX als Windows), en Apple's Final Cut Pro. Avid wordt vooral gebruikt door editors in broadcasting, Final Cut wordt meer gebruikt voor film- en videoproducties. Waarschijnlijk zullen jullie meer met Final Cut te maken krijgen, dus het aanleren hiervan is het meest pragmatisch. Het is gelukkig verrassend gebruiksvriendelijk.

Als je zelf al aan de slag wilt: er staan uitstekende tutorials op de Apple site.

Adobe Premiere is de laatste jaren beter geworden. Op Apple werkt er alleen niemand mee, want de meeste gebruikers geven de voorkeur aan Final Cut. Maar voor Windows-gebruikers is Premiere een goede optie. Concurrent Avid is duur, en minder toegankelijk (omdat het alleen op de professionele editing markt is gericht).

Geluid

Afhankelijk van wat je wilt bewerkstelligen heb je verschillende soorten programma’s nodig. Voor geluidssoftware hebben PC-gebruikers aanmerkelijk meer keus.

Als je zelf geluid op gaat nemen komt er nog meer bij kijken, dit artikel is een goede introductie.

Sample editor

Een sample editor is een simpel programma om te knippen en te plakken in losse geluidsbestanden. Op Windows gebruikte ik Cool Edit Pro, maar dat bestaat niet meer. Voor de Mac is de keuze karig. Het gratis Audacity vind ik nog niet goed genoeg, vooralsnog heb ik mijn hoop gevestigd op Adobe Soundbooth. Soundbooth CS3 vond ik een beetje beperkt in zijn functionaliteit maar ik denk dat Soundbooth CS4 beter is. Update: ik gebruik nu Soundtrack Pro (zie postproductie) ook als sample editor, en dat voldoet hier heel redelijk voor.

Voor Windows zijn meerdere goede editors beschikbaar: Samplitude , Sound Forge en Wavelab.

Sequencer

Als je elektronisch muziek wilt componeren gebruik je een sequencer. Veel gebruikt wordt Ableton Live. Gecompliceerde programma's met een steile leercurve zijn Cubase (Steinberg) en Logic (Apple). Op Logic na zijn al deze programma’s zowel voor Windows als voor Mac geschikt.

Als je muziek wilt maken door (meerkanaals)geluid op te nemen, dan wil je een multitracker. Logic en Cubase voldoen tegenwoordig ook uitstekend als multitracker, maar in de meeste professionele tv- en geluidsstudio’s gebruiken ze Pro Tools van Digidesign.

Postproductie

De meesten van ons maken niet onze eigen muziek, dus de vorige stap kun je dan overslaan. Als je je bronmateriaal bewerkt hebt (bijvoorbeeld de geluidsopnames voor bij een video) kun je meerdere opnames combineren en afmixen tot één opname. Dit is postproductie, en daarvoor gebruik ik momenteel Soundtrack Pro, dat onderdeel is van de Final Cut Studio. Het gebruikt vergelijkbare analogieën als Photoshop wat het voor beeldende professionals gemakkelijk maakt aan te leren.

Op de PC heb ik Steinberg Nuendo gebruikt en dat vind ik een uitstekend programma.

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://kabk.ericschrijver.nl/edulab/mt-tb.cgi/9

Laat een reactie achter